markkinakettu Käsitellä suomalaisuutta paikallisesti (Länsi-Uusimaa) ottaen kantaa ajankohtaisiin asioihin paikallisella näkemyksellä mutta taustoilla ja kokemuksella joka on kerätty ympäri Eurooppaa.

Kolmekymmentä vuotta ja sikana

  • Kolmekymmentä vuotta ja sikana

Vanha ala-asteen opettajani olisi varmaan tavallaan tyytyväinen jos tietäisi mitä teen nykyään. Silloin 70-luvulla kun ei ollut näitä ADHD tms kirjainyhdistelmiä niin paljon, niin minun opettajani laittoi minut aina kirjoittamaan, kun olin aikeissa häiritä muita. Tästä oli tuloksena vihkoittain erilaisia seikkailutarinoita ja lopulta lukion suomenkielen aineessa reilut 90 pistettä ja laudatur aiheella, jossa aurinko ja kuu keskustelivat keskenään suhteestaan.

Aikaa kului jo koulun jälkeen ensimmäisessä omassa yrityksessäni kirjoittelin tarinoita ja sisältöjä mm. puhelinpalveluihin, mutta varsinaisiin kirjallisiin teoksiin asti ei minun mielenkiintoni riitä - teksti pitää kirjoittaa kerralla alusta loppuun, siksi nykyaikainen blogimaailma on juuri minulle.

Elettiin muuten jotain vuotta 2000+ kun kirjoitin englantilaiseen lehteen artikkelin Paperless Office ja työskentelin siinä vaiheessa eräälle suomalaiselle IT-talolle ohjelmistomarkkinoinnissa - ja jos joku olisi sanonut minulle silloin, että tulen vielä joku päivä omistamaan ja vetämään paikallislehteä niin varmasti vastaukseni olisi ollut "älä unta näe"- tyylinen.

2000-luvun alkuvuodet nimittäin menivät tuolla IT-ohjelmistojen puolella kunnes vuonna 2007 täysin vahingossa tuli eteen tilanne, jossa tein yhteistyösopimuksen paikallisen mediatalon kanssa ja annoin pari myyjääni heille mediamyyntiin ja jo parissa kuukaudessa olimme muokanneet myynnille selainpohjaisen järjestelmän ja selkeaän asiakashallinnan, mitä tuolla 20 vuotiaalla yrityksellä ei siihen mennessä vielä ollut lainkaan. Samana vuonna eli 2007 aloin itsekin kirjoitella tuohon lehteen artikkeleita, mutta lähinnä yrityshaastatteluita ja poliittisia juttuja.

Meni vielä reilut kahdeksan vuotta, kunnes 2015 sitten teimme silloisen päätoimittajan ja lehden omistajan kanssa kaupat lehdestä ja niin päädyin kaikkien digivuosien jälkeen vetämään paikallislehteä, jolle kuitenkin olimme luoneet jo tuolloin myös jonkinlaisen digijalanjäljen ja siitä tulevien vuosien ajan aivan nykyhetkeen saakka, olemme tuota digijälkeä pyrkineet laajentamaan.

Valitettavasti meitä on pieni joukko, ja kaikki hyvät ideat eivät synny ajoissa. Jos vuonna 2015 otin lehden haltuuni, niin vasta 2017 ymmärsin, että voisimme tuottaa tällä samalla porukalla uutisia ja juttuja laajemmallekin alueelle - tuon ajatuksen kautta vähitellen meille ovat syntyneet niin autoiluun erikoistunut www.autotjaliikenne.fi sivusto kuin hyvinvointiin erikoistunut www.hyvinvointi.pro sivusto. Tähän samaan ajatteluun olemme nyt kehittelemässä sisältöä täysin poliittiseen www.suomenpolitiikka.fi ja uudenaikaisen urheilun www.eepelit.fi sivustolle - valitettavasti tajusimme näiden sivujen mahdollisuuden aika myöhään, mutta parempi kai näin kuin ei ollenkaan. Nimittäin näitä teemasivustoja on syntynyt nyt kahdesssa vuodessa lähes 40 kappaletta - joista toiset toimivat paremmin kuin toiset.

Niistä 70-luvun ja sittemmin 90-luvun scifi-jutuista ollaan siis päästy nykyisiin artikkelimuotoisiin todellisuudesta kertoviin uutisluonteisiin tarinoihin - mikä onkaan seuraava askel?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Prujaamiseksi oli Turun tekulla tapana kutsua plagiarismia, lähes suoraa kopiointia, silloin kun minä sitä kävin. Sitä tietysti tekevät kaikki "lehdet", julkaisevat lehdistötiedotteita lähes sellaisenaan. Lehdistötiedotteita lähettävät yritykset, organisaatiot ja järjestöt pelaavat samaa peliä tekemällä lehdistötiedotteista mahdollisimman suoraan julkaisukelpoisia, jotta heidän näkökulmansa menisi suoraan läpi. Niin syntyvät valeuutiset.

Tarkistin vain yhden linkittämäsi sivuston "uutisen". Sama juttu oli julkaistu toisessa "lehdessä" kuusi viikkoa aikaisemmin. Sekin perustui tiedotteeseen ja oli osittain erilainen, mutta en viitsinyt tarkemmin selvittää, kuka kopioi ketä ja kuinka paljon. Asian ydin lienee kuitenkin, että eilisen uutiset ovat kalankääreitä.

Käyttäjän KariOksanen kuva
Kari Oksanen

Moi Raimo,
Jep- sivustoilla 99% "uutisista" on erilaisten toimijoiden tiedotteita, jotka julkaistaan sinä päivänä kun ne tulevat julkiseksi- tai sitten niitä ei julkaista - siksihän tiedotteita jaetaan :) Paikallisesti teemme "oikeita" uutisia eli toimittajamme ja minä menemme ja teemme.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Tuo sinun paikallislehtesi näyttää ihan hyvältä. Asun sen verran Salon reunalla, että Lohjan puolellakin voisi joskus käydä ostoksilla ainakin ja taidan aloittaa lehtesi seuraamisen.

Minun tämänhetkinen käsitykseni on, että Suomessa on vain kaksi riittävän vahvaa valtakunnallista yleismediaa, HS ja YLE, mutta ne kilpailevat keskenään aika oudoilla säännöillä. Iltapäivälehdet ja vastaavat tippuvat ärsyttävyytensä takia. Kyllä minulle tulee Mikrobitin ja TiVin uutiskirjeet, mutta kun tietää artikkelien nykytason ja osittaisen maksullisuuden, ei niihin viitsi pahemmin kiinnittää huomiota. Jos mitään erikoisempaa aihetta haluaisi seurata tarkemmin, olisi kieli vaihdettava englanniksi. Silloin vain tarjonta on niin massiivista, että pakkosyöttöön alistuminen on käytännössä mahdotonta ja minä olen ratkaissut sen siten, että googlaan tarpeen mukaan ja luotan pääasiassa tiettyihin tuttuihin lähteisiin.

Tuon pitkän ja erittäin puutteellisen mediakriittisen kappaleen jälkeen, onhan minulla ollut sekä uutisten tuottajana että lehtijuttujen tekijänä näköalapaikkaa, sanoisin, että paikallisuus vielä toimii pienelle toimijalle. Lycka till kuitenkin noille laajennoksille.

Käyttäjän KariOksanen kuva
Kari Oksanen Vastaus kommenttiin #3

Tämän blogin suosituimmat